– Pandemrix-vaksinen mot det nye svineinfluensaviruset som smittet verden rundt i 2009 viste seg å bli den mest alvorlige vaksinekatastrofen i moderne tid, sier smittevernekspert og rådgiver Preben Aavitsland til NRK.
Som statsepidemiolog var han ansvarlig for Folkehelseinstituttets overvåking av smittsomme sykdommer da det nye viruset brøt ut i 2009. Aavitsland jobber nå som som forsker og rådgiver, blant annet for EU.
Dagens influensavaksine er ikke den samme som den omstridte Pandemrix-vaksinen for tre år siden.
- LES OGSÅ:
Vaksinen ga alvorlige bivirkninger
Ved en vanlig sesonginfluensa blir mellom 5 og 20 prosent smittet. Men for tre år siden fryktet norske helsemyndigheter at halve Norge ville bli syke av det nye viruset.
Alle nordmenn, både barn og voksne, ble derfor oppfordret til å ta vaksinen.
2,2 millioner nordmenn valgte å ta vaksinen i influensasesongen 2009/2010. Smitten ble ikke så omfattende som fryktet, men
av vaksinen.Så langt har 1449 nordmenn rapportert om bivirkinger av Pandemrix-vaksinen. 38 prosent av tilfellene er alvorlige, viser nye tall fra Legemiddelverket.
Mange har også meldt saken inn til Norsk Pasientskadeerstatning, som så langt har gitt medhold i 47 av sakene (se faktaboks).
Barn innlagt på sykehus
En halv million barn tok Pandemrix-vaksinen. Så langt er 385 barn mellom 0 og 19 år innrapport med bivirkninger. Nesten 42 prosent av dem er alvorlige.
Mange av barna ble lagt inn på sykehus etter vaksinen.
– Pandemrix fikk et tragisk utfall. Dessverre var det umulig å vite det på forhånd, sier Preben Aavitsland.
Mange bivirkninger
67 barn i alderen 2 til 18 år fikk påvist narkolepsi og/eller katapleksi etter at de hadde tatt Pandemrix-vaksinen. Og 17 tilfeller er rapportert hos voksne, i følge Legemiddelverket.
De 548 personene med alvorlige bivirkninger har til sammen 3247 bivirkningsdiagnoser, mange av disse omfatter også kortvarige plager.
– Det er komplisert å få den fulle og hele sammehengen. Bivirkningene av vaksinen er basert på mistanke om en årsakssammenheng, sier Seniorrådgiver Pernille Harg i Legemiddelverket til NRK.no.
De største hovedgruppene av type bivirkninger (blant de 548 alvorlige) er, ifølge Legemiddelverket:
- 70 prosent: plager i nervesystemet (omfatter bl.a. hyppige tilstander som hodepine og smaksendringer til pareser eller kramper, narkolepsi, (forverret) epilepsi, Guillain Barré syndrom).
- 55 prosent: Generelle lidelser (denne gruppen omfatter bl.a. smerter, feber, smerter/hevelser på injeksjonsstedet og gangvansker).
- 30 prosent: Psykiatriske lidelser (dette omfatter bl.a. alt fra uro og forvirring til mentale endringer, søvnforstyrrelser, språkvansker og nedstemthet).
- 29 prosent: Muskel og bindevevslidelser (omfatter bl.a. muskel og leddsmerter)
- 28 prosent: Mage- og tarmlidelser (omfatter bl.a. kvalme, oppkast, magesmerter)
– Narkolepsi er en urovekkende og alvorlig bivirkning. Mange av de andre bivirkningene er forbigående plager, og har kanskje ikke med vaksinen å gjøre, sier smittevernekspert Aavitsland.
Ifølge ham viser en kartlegging fra Finland, Sverige og Irland at Pandemrix-vaksinerte barn hadde om lag ti ganger økt risiko for å få narkolepsi.
– Dessverre har ikke norske helsemyndigheter gjort en tilsvarende beregning, sier Aavitsland.
Han savner en grundigere rapport om de norske konsekvensene av Pandemrix-vaksinen.
– Uansett, narkolepsi etter Pandemrix var fullstendig uventet og overraskende, og en katastrofe, sier smitteverneksperten.
LES OGSÅ:
Brukes ikke i dag
Dagens influensavaksine er ikke den samme som Pandemrix-vaksinen, som inneholdt komponenter som kan ha forårsaket alvorlige bivirkninger.
Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet sier det alltid kan være en viss risiko forbundet med å ta vaksine:
– Folkehelseinstituttet kan forstå engstelsen for vaksiner. Og vi kan ikke garantere 100 prosent sikkerhet for at vaksiner ikke kan gi bivirkninger.
Når det gjelder vaksinen fra 2009/2010 sier hun at det trengs mye mer forskning på sammenhengen mellom vaksinen og narkolepsi.
– Her er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål, sier hun til NRK.
- LES OGSÅ: